Kako nastane torbica…

Skica, rezanje, šivanje,….sliši se preprosto, kajne? Pa je res tako preprosto?

Ko gledamo torbico v trgovini, si ponavadi ne predstavljamo kakšno delo stoji za izdelavo ene same torbice. Pa nam zanima? Načeloma ne, vsaj večine kupcev to ne zanima. Pa nič hudega, tudi jaz se ne vprašam kako je izdelan čevelj, ko ga kupujem. Pomembna mi je oblika, funkcionalnost, kvaliteta in barva. Ja, meni je zelo pomembna barva.

Pa vseeno, ko pomisliš, da se sestavi nekaj, karkoli, je verjetno veliko stvari, sestavnih delov, ki so očem skrite. In tudi tisti sestavni deli imajo svojo ceno. Ne samo okvir. Zakaj to pišem? Ker je isto pri torbici. Vidimo okvir, vidimo zunanjost, pogledamo notranjost, ostalo pa je očem skrito. In vse tisto, kar je v torbici skrito, daje torbici vrednost, obliko in značaj. 

Razkrijemo skrivnost?

Nihče mi ni pokazal, kako se šivajo torbice. Vsaka torbica, ki jo vidite v spletni trgovini ali na facebooku, je plod moje domišljije, skupek moje iznajdljivosti in lastnega znanja. Nikjer nisem brala o izdelavi torbic, nikjer nisem pogledala nobene videa ali tutoriala. Zato priznam, ne delim rada svojih skrivnosti. Pa ne zato, ker bi se bala kopiranja ampak ker sem tudi sama morala iti čez proces, ko sem se učila na lastnih napakah, ko sem zavrgla ducate na pol izdelanih torbic, ki so v moji glavi izgledale čisto drugače kot potem, ko sem se jih lotila. Pri izdelavi torbic, ni bližnjic. Zato tudi vsega ne razkrijem v sledečih videih, samo toliko, da dobite občutek kakšen je proces izdelave ene manjše torbice.

V prejšnjem videu ste lahko na kratko in hitro videle ves material, ki je v torbici. Naslednji posnetek pa je posnela in zmontirala Nina Šentjurc, kot projektno nalogo za FERI. En kratek čudovit vpogled v moje delo.